dinsdag 16 maart 2010

Brandweer

Vandaag stond een excursie naar de Brandweer Maarn/Maarsbergen op het programma.

We werden zeer gastvrij ontvangen, de deuren van de brandweerwagens werden meteen open gezet en de kinderen mochten en in klimmen en in spelen.

Ze hadden daar een Bluswagen staan: De bluswagen heeft drie slangen een rode slang een zwarte en een dikke zwarte slang die op het dak ligt. De zwarte slang is aangesloten op de bluswagen daarmee kunnen ze enkele minuten blussen (12min). In die tijd worden de rode slangen aangesloten op de waterleiding. En als het kan worden de dikke slangen in het water gegooid want die slangen kunnen het water uit een sloot of uit een kanaal zuigen. Ze hebben ook blusapparaten die gebruiken ze voor branden die niet uit gaan met water,zoals benzinebranden,want benzine drijft op water.
Ook stond er een hulpwagen: Deze wordt ingezet bij auto ongelukken. Er zit een takel achterop die auto kan takelen en er is gereedschap aan boord om beknelde personen uit de auto te knippen met een zware staalschaar. ook is er eerstehulp apparatuur om bijvoorbeeld mensen te kunnen beademen. De ladderwagen stond op een andere lokatie, maar kan bijvoorbeeld ingezet worden om en kat uit een hoge boom te redden.

Het was erg interessant allemaal, de kinderen stonden geboeid te luisteren en mochten ook nog even met de brandweerspuit spuiten, de sirenes mochten even aan (erg hard, als je er zo dicht naast staat) en als bedankje was er een grote slagroomtaart voor de Brandweermedewerkers geregeld.

Geen opmerkingen: