dinsdag 28 oktober 2008

In de keuken...

De oven wordt hier in huis veelvuldig gebruikt. Ik vind het heel leuk zelf appeltaart, cake, brownie, koekjes, pizza en andere creaties te maken. Maar ook het dagelijkse eten koken vind ik leuk om te doen. Emma en Nienke zitten dan ook vaak bij me op het aanrecht en mogen waar kan ook altijd meehelpen. Nienke vind het leuk om de groenten te helpen snijden (en proeven!) of te roeren in de pan en Emma houdt ervan om ingredienten af te wegen en toe te voegen aan het geheel en om het deeg in de vormpjes te doen enzovoort. Vandaag hebben we cakejes gebakken met glazuur, glitters en suikerdecoratie-snoepjes. Emma en Nienke hebben het grotendeels zelf gedaan terwijl ik intussen het warm eten aan het bereiden was. Zo gezellig was het! Zo lief was het ook om te zien hoe ze in overleg de cakejes aan het decoreren waren. (allebei staande op kleine stoeltjes bij het aanrecht).

Hier is nog een heerlijk recept dat ik een aantal keer gemaakt heb afgelopen week voor bij de koffie (wat zeer gewaardeerd werd door Chris ;)

Kruimelige Appelkoeken

Oventemperatuur en baktijd:Elektrische oven: 175°CHeteluchtoven: 160°CGasoven: stand 3
Baktijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
250 g Koopmans Zelfrijzend Bakmeel
125 g basterdsuiker
½ tl zout (ca. 2 g)
1 zakje vanillesuiker
160 g boter (op kamertemperatuur)
1 el melk
1 middelgrote appel
Eventueel voor decoratie:poedersuiker
Extra nodig:muffinbakblikmixer met deeghaken eventueel bakspray

Bereidingswijze:Plaats een rooster onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet hetmuffinbakblik in met boter of gebruik een bakspray. Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, het zout en devanillesuiker door elkaar. Voeg de boter en de melk toe en meng alles tot dat ereen kruimelig deeg ontstaat. Zet het kruimeldeeg in de koelkast tijdens het schillen en snijden van de appels. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes (ca. 1,5x1,5cm). Schep in elk vormpje een volle eetlepel kruimeldeeg en druk dit iets aan.Leg op het kruimeldeeg in de vormpjes ca. 4 stukjes appel. Verdeel de resterendedeegkruimels over de vormpjes. Druk de kruimels voorzichtig een beetje aan. Plaats het bakblik in de oven en bak de koeken in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koeken na het bakken ca. 5 minuten in het bakblik afkoelen. Haal de koeken uit het bakblik. (Dit kan bijvoorbeeld door een theedoek over hetbakblik te leggen en het bakblik samen met de theedoek om te keren.) Laat de koeken verder uitdampen op een rooster. Bestuif de afgekoelde koeken eventueelmet poedersuiker.

1 opmerking:

Anoniem zei

Na jouw enthousiasme hebben wij ze vorige week ook gemaakt! Mét het scheutje amandelessence op uw aanraden (ik ben het speciaal wezen halen). :)

Overigens: ik heb geen muffinbakblik; nog even gedacht er een aan te schaffen voor dit doel, maar in het kader van consuminderen toch nog maar niet gedaan. Ik heb uiteindelijk van die cakepapiertjes gekocht in de supermarkt (30 voor 95 cent) en daar lukte het ook goed mee.

Je hebt een mooi en knus blog!