woensdag 1 december 2010

Waar gaan we heen?!

Goedemorgen,

Ik heb gelezen dat er een plan komt voor 40 geboortecentra in Nederland (http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6603733.ece/Plan-voor-stop-op-thuisbevalling-Oost-Groningen) en dat je als vrouw daar verplicht zou moeten bevallen. Ik ben daar erg van geschrokken! Dat is toch waanzin?! Dat de mogelijkheid geboden wordt, oké, maar je moet de keuzemogelijkheid kunnen hebben waar je wil bevallen!!

Bevallen is z'n natuurlijk complex proces, wat gebaat is bij rust en ontspanning. Wetenschappers en dierenartsen weten dat je bij dieren dit proces zo min mogelijk moet verstoren om complicaties te voorkomen. Elke handeling, verstoring levert voor een barend zoogdier een stressrespons op en is weeënremmend en werkt vertragend op een geboorte. Het is onbegrijpelijk dat hier in de westerse wereld zo aan voorbij gegaan wordt!! Wij als mensen behoren nog steeds tot de zoogdieren en onze fysiologische eigenschappen verschillen dus ook niet! 

Ik ben ervan overtuigd dat de meeste complicaties bij een bevalling veroorzaakt worden door het handelen en ingrijpen van een "vreemde" bij dit proces en dat de barende vrouw volledig afhankelijk en angstig voor risico's gemaakt wordt en dus niet meer ontspannen kan tijdens een bevalling. De bevalling "wordt gedaan"door een ander en zo voelt het voor de gemiddelde vrouw nu ook. We moeten terug naar een punt waar de vrouw weer gaat geloven in het geboorteproces en vertrouwen heeft in haar lichaam en in haar gevoel zodat ze zich tijdens de zwangerschap en bevalling over kan geven aan het delicate proces (waar we veel over weten, maar niet alles) en de baby in een zo min mogelijk verstorende  omgeving ter wereld kan brengen.

Dus laten we bewust worden waar we in Nederland mee bezig zijn! Niet nog meer ingrijpen en verstoren rond de bevalling en vrouwen de keuzevrijheid laten behouden!!!

Laat je stem horen!! Zeg NEE als je het hier mee eens bent!! Benader kranten, blogs, de KNOV Vereniging van Verloskundigen.


Geen opmerkingen: