donderdag 18 december 2008

Kersttijd

Hier weer even een bericht van ons. Wat vliegt de tijd, zeker nu, met de kerstdagen in aantocht! We hebben veel gedaan de afgelopen weken zoals de kerstboom optuigen en de kamer versieren. Kerstversieringen tekenen en uitknipen en in de boom gehangen, nog meer getekend, werkbladen ingevuld (zie www,kleutergroep.nl voor veel leuke kerstwerkbladen), een kerstkaart gemaakt, naar het spoorwegmuseum in kerstsfeer geweest, boswandelingen gemaakt (lekker dik aangekleed), naar de bibliotheek (elke week) en heel veel gespeeld!



Met Anne gaat het geweldig! Wat een leuk vrolijk meisje is ze toch! Ze heeft altijd zo'n plezier met haar omgeving en vooral haar grote zussen! Hier hobbelt ze weer lekker mee op mama's borst en doet zo met alles mee ;)


We zijn ook nog met zijn allen afgelopen zondag in Naturalis geweest. Echt een hele leuke en leerzame dag was het weer. De expositie: Wildebeesten was heel erg leuk! Vooral voor kinderen, maar "papa en mama" hebben zich ook goed vermaakt daar! (vooral toen ze samen een wedstrijdje "imposantste gnoe-mannetje in bronsttijd" deden.Één van de onderdelen daar, hihi)
De foto van de vis is eenaangespoelde Braam aan de Nederlandse kust 26 november jl.
Er vind wel vaker een invasie van Bramen plaats op onze kust. dit gebeurt altijd in het najaar, vaak tussen 15 november en 15 december. Ze worden daarom ook wel "Sinterklaasvis" genoemd. De laatste keer dat ze zo massaal op de kust zijn geworpen, was in 1976. Toen strandden er 107 exemplaren.
De Braam (Brama brama) is een in scholen levende roofvis die op een diepte van enkele honderden meters voorkomt in alle oceanen. Hij heeft een lengte van 40cm tot 100cm. De Braam voedt zich met kleine vissen, pijlinktvissen en krabbenlarven. Door zijn hoge lichaam, afgeronde kop, korte snuit, scheve bek, de vorm van zijn vinnen en zijn duidelijke schubben wijkt hij af van alle andere Nederlandse vissen.
Volwassen exemplaren trekken hun prooi achterna. In het voorjaar trekken ze naar het noorden voorbij Schotland; in het najaar zwemmen ze naar het zuiden. Afhankelijk van stromingen en westerstormen komt een deel van deze Bramen in de "fuik" van de Noordzee terecht, die eigenlijk te ondiep voor hen is. Bij vroeg invallende kou koelt het ondiepe water van de zuidelijke Noordezee snel af. Bramen kunnen niet tegen temperaturen onder de tien graden Celsius. Bovendien is de hoge lichaamsbouw van deze vissen ongeschikt voor ondiepe woelige kustwateren, zodat zij (vaak nog levend) op het strand geworpen worden. Het vlees van de Braam is zeer smakelik en daarom is hij commercieel belangrijk in gebieden waar hij algemeen voorkomt. In de Noordzee is het een zeldzame vis.




Het was al met al een lange leerzame dag en ik vind het geweldig om te zien hoe leergierig Emma rondliep, enthousiast en met energie voor tien! Ze genoot er zichtbaar van en vond het leuk om "Papa" alles te laten zien.